۱۳۸۸ آذر ۲۷, جمعه

دست آدمی

در تاریخ سیاره ی زمین ، گونه ی انسان دیر ، - بسیار دیر- پدید آمد؛ اما در همین زمان کوتاهی که بر روی زمین بوده است ، " دست آدمی" ، تغییرات ژرفی در هوا، در آب و خاک ، در دیگر موجودات زنده و در همه ی نظامی که بخش های گونه گون آن در پیوند بهم فشرده با یکدیگر ، بر هم کنش دارند و محیط زندگی او را می سازند، پدید آورده است . همه ی این ها در آخرین لحظه ی " زمان زمین شناسی " ، روی داده است .
...
" دیو باد " چرخنده ، چهره در هم دارد ؛ زوزه کشان می آید؛ چمن را لگد می کوبدو درخت پیر ، از بن بر می کند . خانه را در هوا می رقصاند و پاره های تن آن را بر زمین می کوبد و ...
سیلاب ، خروشان و پر هیاهو از راه می رسد ؛ ترسناک است ودر دل خود ، "خرسنگ" دارد و " مشت سنگ" ؛ خود را بر در و دیوار می کوبد و بر آن داغ ؛ بر جای می گذارد و می رود و...
...
اکنون در این پهنه از پوسته ی زمین ، چرخه ی زیست محیطی بر هم خورد و تعادل دیگر یافت ؛ و دست آدمی در آن ، نمایان شد. نمایان در آب ،آشکار در خاک و پیدا در هوا ؛ او گناه بر گردن دیگری می اندازد و طبیعت را سیستمی مکانیکی می انگارد وبا مهارت و خلاقیت مهندسی ، به مقابله اش می شتابد ؛ عجب ساده اندیشی جسورانه !
...
در فلات Tibetanیخچال ها سریعتر از آنچه دانشمندان تصور می کردند در حال فرو ریختن وذوب شدن هستند . بررسی های اخیر بر روی هسته ی یخی Ice core در پنچ یخچال " فلات تیبتان " Tibetan Plateau توسط دانشمندان امریکایی و چینی نشان از فراگیری دودی سیاه رنگ است که به سرعت در حال افزایش است و این مهم بیشتر مربوط به آلودگی هوا در روی قاره ی آسیا ، بویژه در " شبه قاره ی هند " است .
در تصاویر ماهواره ای ، گسترش "دود سیاه" و بگفته ی دانشمندان هواشناس - کربن سیاه- بر فراز" فلات یخی تیبتان" از ماه آگوست تا ماه نوامبر 2009 نشان داده شده است . در محل ها یی که هوا ، با ضخامت زیاد از دود پوشیده شده ، برنگ سفید و در جایی که تجمع دود کمتر است به رنگ ارغوانی دیده می شود .
بیشترین تجمع و انباشتگی دود سیاه - در سمت راست تصویر - بر بالای دشت ساحلی پر جمعیت کشور چین است ؛ افزون بر این ،انباشت دود سیاه بر بالای کشور هند نیز بروشنی نمایان است که تا فلات بلند ایران زمین گسترش دارد .
دو عکس برداشته شده از دریچه ای خاس در روزی که دود بر شهر تهران خوابیده و روز روشن دیگری که ابر های سپید بر بالای شهر رقصان است ، می تواند نشانگر آلودگی هوا در تابستان 1388 خورشیدی باشد .
لکه های قرمز رنگ درتصویر ماهواره ای شبه جزیره ی هند و بنگلا دش، نشانگر آتش سوزی های جنگل ها و مراتع است .





۱۳۸۸ آذر ۲۳, دوشنبه

تولد اقیانوس


زمین شناسان بر این باورند که هم اکنون ، در پوسته ی قاره ای آفریقا، و در شکاف بسیار بزرگ ایجاد شده درآن ،اقیانوسی در حال شکل گرفتن است .
در سال 2005 میلادی ، شکافی غول آسا به درازای نزدیک 22 کیلومتر در راستای " فرونشست زمین " - دره ای نشستی Rift Valley- در پهنه ی کویر کشور اتیوپی ، پدیدار شد ؛ این رخداد " زمین ساختی " ، سر آغاز تولد اقیانوسی است که با افسوس ، فاجعه ای انسانی هراسناکی را نیز همراه خواهد داشت . - این همه ی فاجعه نیست -
امروز ، افزون بر زمین شناسان ، دانشمنداتی که از سرزمین های گونه کون به این رخداد می نگرند و بدقت آن را با فناوری های امروزین ، می کاوند ، تائید و تاکید دارند که فعالیت های آتشفشانی در دره ی " فرونشستی اتیوپی" همانند فوران های امروزی در بستر اقیانوس ها است .
...
- بزرگ دره ای " نشستی " ، از لبنان تا کشور موزامبیک در آفریقا با درازای بیش از 3726 کیلومتر امتداد دارد ؛ و بارزترین شکل آن را در کشور " کنیا" ، می توان بروشنی و زیبایی مشاهده کرد که در حال دو پاره کردن پوسته ی زمین است .
...
گسله های موازی بسیار بزرگ ، که شرایط مناسب ، برای بیرون پریدن و جریان یافتن " ماگما " این مواد مذاب درون زمین را آماده می نماید ، با خروج گازهای " کانی ساز " و بخار آب و چشمه های جوشان ، هم اکنون در حال تکوین است .
...
یاد آوری :
به شکاف بسیار روشن ایجاد شده در منطقه ی Afarدر اتیوپی ، و دیگر تصاویر ی که شاید به دریافت بیشتر بانجامد و نیز به مقاله هایی که زین پیش با عناوین : " تولد اقیانوس " و " دره های نشستی " آمده است ، دقت فرمائید .





۱۳۸۸ آذر ۲۰, جمعه

کوههای یخی شناور بسوی کناره ی " نیوزلند"

بیش از 100 کوه یخی شناور هم اکنون در حدود 1448 کیلومتری جنوب شرقی Tasmania، در ساحل جزیره ی Macguarie Island استرالیا در حرکت هستند ؛ این دومین باردر 78 سال گذشته است که یک کوه یخی قطب جنوب در حال حرکت بسوی شمال است .
زین پیش، در اواخر سال 2006 میلادی ، حرکت کوهی یخی شناور ، به ساحل شرقی " نیوزلند" بسیار نزدیک شد آنگونه که از تپه های ساحلی پیرامون " کلیسای مسیح" Christ churchقابل دیدن بود .
بر پایه ی بر آورد " سازمان ملی آب و هوا" NIWA که حرکت این کوههای یخی شناور را از طریق ماهواره بررسی می کند ، بزرگترین این کوههای یخی ، بنظر می رسد 500 متر پهنا ، 50 متر بلندی و ضخامتی برابر 350 متر داشته باشد .
بر آورد می شود 100 کوه یخی شناور بسوی " نیوزلند" در راه اند و امکان دارد صد ها کوه شناور کوچکتر نیز در پیرامون آنها باشد .
تنها 10 در صد از یک کوه یخی شناور بیرون از سطح آب دیده می شود . - این مهم در کشتییرانی می تواند فاجعه آفرین باشد .-
...
پرسش می تواند این نیز باشد:چه عاملی سبب شناور شدن این حجم عظیم آب شیرین کوههای یخی شناور به سوی شمال است ؟
عده ای می پندارند بر آیند یک دوره ی چند ساله ی سرما در قطب جنوب ، که سبب یخ بستن آب اقیانوس شد، می تواند در هر تابستان ، تکه تکه شدن کوههای یخی و آوارگی آنها را باعث شود .
...
اگر پنداشته شود که آوارگی کوههای یخی در قطب جنوب بر آیند گرم شدن زمین است ، آیا بگونه ای انتزاعی و ایده آلیستی به این مهم نگاه نکرده ایم ؟
کوههای یخی بسیار آرام و کند حرکت می کنند ؛ زمانی طولانی در اطراف قطب می چرخند و جریان باد آنها را بسوی "نیوزلند" می راند .
بر پایه ی بر آورد " سازمان ملی هواشناسی جهانی " ، کوههای یخی بسیار بزرک ، بین 8-6 هفته پس از شناور شدن ، نابود خواهند شد .
...
یاد آوری : در عکس ماهواره ای ، کوهی یخی که بسوی ساحل غربی استرالیا هم اکنون در حال شناوری است نشان داده شده است .- جمعه 11 دسامبر 2009-




۱۳۸۸ آذر ۱۸, چهارشنبه

دریاچه های آب شیرین در کویر


ابر بازیگوش ، سوار بر باد که نام " موسم " داشت و " موسم تابستانه " نیز به آن گفته می شد ، از سوی با ختر ، قطره های آب از اقیانوس بر گرفت و در دامن نهاد و رقصان شد ؛ و در همآغوشی با ابر های رنگین آمده از " اقیانوس اتلانتیک جنوبی" بارور شد ؛ باران شد و بر زمین نشست .
این زایش و بارش باران، بیش از 9300 سال بدرازا کشید . - از 14800 سال تا 5500 سال پیش از امروز .-
پوسته ی قاره ی افریقا ویژه گی سرزمین های معتدل استوایی امروزین بخود گرفت . درخت و درختچه سر از زمین بر داشت و علفزارهای بلند قامت ، در زمین پهن شد .
...
دریاچه ای بزرگ بدرازای دهها کیلومتر در آن دوره ی " ترسالی" آبهوایی ، بر زمین گسترده شد . امروز از آن دریاچه ، 10 دریاچه ی کوچک ، در کویر Ounianga در شمال شرق کشور "چاد" در قاره ی افریقا بر جای مانده است ؛ خشگی هوا در یکهزار سالی که پشت سر نهاده ایم ، و وزش بادهای شمال شرقی در تمامی سال ، و آسمان بدون ابر ، که بالا رفتن میزان تبخیر را به بیش از 6 متر در سال می رساند ، بر آیند این تغییر آبهوایی است .
...
دریاچه ها باستثنای یکی ، آب شیرین و گوارا دارند. منبع بزرگ آب زیر زمینی در آن دوره چند هزار ساله ی "ترسالی" شکل گرفت و تغذیه آب این ده دریاچه ی آب گوارا در قلب کویر و " فرو نشست " یا گودال Ounianga را امروز به گردن دارد .
...
ریگ های روان - تلماسه های روان-در راستای شمال شرقی هم امروز در جنبش اند . تپه ها ی ماسه ای پس از رسیدن به گودال Ounianga از حرکت می افتند ؛ این سبب دیگری است از تکه پاره شدن دریاچه مادرو رخنمون 10 دریاچه امروزین در این گستره از کویرچاد . دریاچه ها " سیستم ئیدرولوژیکی " ویژه خود را در کویر شکل داده اند ، با نام هایی چون:Katam , Yoa , ...
...
یافتن " گرده های گیاهی" در رسوبات دریاچه ای از عمق 50 متری دریاچه ی مادر ، نشان از شرایط آب و هوایی معتدل استوایی Mild Tropical Climate و اکو سیستم " ساوانا" Savanna ecosystem می باشد .
آثار بر جای مانده از " سرخس " ها ی رشد یافته در پهنه ها ی سیلابی Fern grew in the stream flood plains همان گیاهانی که امروز در فاصله های بیش از 300 کیلومتری به سمت جنوب ، گسترس دارند و نیز درختچه های سرزمین های بلند و مناطق سرد با بیش از 2900 متر از رویه ی دریا - قله کوههای Tibesti - نشان دیگری است از شرایط دیروز این پهنه کویری در کشورچاد .