وقتی " ماگما"، این ماده ی مذاب درون "گوی زمین"،از دودکش آتشفشان بیرون می پرد و یا در پوسته ی جنبای زمین ول می شود ، شکل های گونه گون به خود می گیرد. گدازه - لاوا- با چسبندگی زیاد خود ، چون رودی خروشان و سرخ گونه ، که همه را در خود می گیرد وذوب می کند ، راه سرازیر، می پیماید و آنقدر می رود تا کاملا به پوسته ی زمین به چسبد و شکلی نو بیآ فریند. گاهی بیرون می جهد از دودکش آتشفشانی که ، با انفجار همراه است و تکه پاره های سنگ ِ راهی که گشوده شده وخاکستری که با گازهای گونه گون در فضا پراکنده می شود. فوران هایی نیز افزون بر گاز های گونه گون ، آب نیز با خود دارند ، که در این صورت ، از خاکستر آتشفشان ، خبری نیست. و این همه ماجرا نیست
دانشمندان آتشفشان شناس ، فوران های آتشفشا ن را به انواع گونه گون رده بندی نموده اند: نوع فوران، شکل بر جای مانده از بیرون آمدن "ماگما"، و یا مکانی که این رویداد زمین ساختی در آن رخ نموده ، پایه ی این دید و دریافت است .
پاره ای از این رده بندی این گونه است :
-فوران آتشفشانی نوع " هاوایی"
در این فوران ، گدازه های درون زمین " لاوا"، از دودکش آتشفشان بیرون می پرد و سپس در سطح زمین جریان می یابد . در تصویر آمده ، فوران سال 1969 کوه Mauna Uluنشان داده شده است.
- آتشفشان نوع " استرامبولی"
فوران های کوتاه ،و لاو های سرخ گونه همراه با گازهای فراوانِ بیرون جهیده از دودکش کوه آتشفشان ، ویژگی این نوع آتشفشان است .
در تصویر به نمایش در آمده ، از جزیره Aeolianایتالیا گرفته شده است .
- فوران های "ولکانیکی"
انفجار شدید همراه با خاکستر و مواد بسیار ریز آتشفشانی ، که گازهای سوزان نیز آن را همراهی می کند و قارچی که در بالای دودکش شکل می گیرد، از ویژگی این گونه از آتشفشان است .
در تصویر، فوران Santiaguito در 15 ماه مارس 2009 در کشور Guatemalaنشان داده شده است .
- فوران نوع "پیلی نین"
فوران هایی که بزرگترین و بیشترین شدت را دارند ، در این رده قرار می گیرند.عناصر گازی ماگما ، که غالبا با غلظت زیاد ماگما همراه است را علت این گونه فوران های آتشفشانی بر می شمرند. این نوع فوران ها ، از انرژی زیاد بر خور دار بوده و ستون هایی از گاز و خاکستر که گاهی به بلندی بیش از 50 کیلومتر می رسند ، با سرعتی برابر صدها متر در ثانیه از ویژگی این نوع فوران ها است . باید یاد آور شد که خاکستر بر خاسته از این آتشفشان ها صد ها و یا هزاران کیلومتر دور تر از کوه آتشفشان حمل و پراکنده می شوند. ستون های فورانی معمولا قارچی شکل اند و یا شبیه درختان ِ سوزنی برگ ایتالیایی است .
- گنبد های گدازه ای
این نوع از فوران های آتشفشانی ، از لاوها " گدازه ها "، با غلظت زیاد و خرده سنگهای زاویه دار ، شکل گرفته که بدون انفجار از دودکش آتشفشان خارج می شوند. گنبه ها رشد یافته و سپس فرو می ریزند.
در تصویر ، کوه Mount St. Helenaدر 12 آگوست 1985 نشان داده می شود .
- فوران های آتشفشانی " ئیدروماگماتیک"
در جایی که ماگما در زیر آب بیرون آید این گونه آتشفشان ،بوجود می آید.
این تصویر در ساحل " ایسلند "، گرفته شده است .
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر