۱۳۸۷ آبان ۳۰, پنجشنبه

یک گنجینه ی علمی که به جها ن ارزا نی شده است

بخش دوم
بغداد در اوا سط قرن هشتم ، توسط منصور ، خلیقه ی عبا سی ساخته شد ؛ منصور ، از درد معده همواره در رنج بود .پس از آن که پزشکا ن مخصوص ،از درما ن درد منصور عا جز ما ندند، مهتر پزشکا ن جندی شا پور به پایتخت خوا نده شد ؛ از آ ن پس خلیفه ، دانشمند ا ن این شهر را به مها جرت به بغداد تشویق کرد .
در ایرا ن ، سلسله ی عبا سی از قرن هشتم تا سا ل 1258 دوا م یا فت و در این تا ریخ ، مغولا ن آ ن را بر انداختند .عبا سیا ن با زنان ایرا نی ازدوا ج کردند و علا وه بر آ ن پشتیبا ن فرهنگ تر کیبی جدید بودند . در این فرهنگ ، اعرا ب در تما م رشته ها یی که به زبان مربوط می شد – الهیا ت، شعر ،قا نون گزا ری – پیشرفت زیا دی کردند و حا ل آن که ، آ نچه امروز دا نش فیزیک و علوم تجربی خوا نده می شود ، در دست خا رجیا ن ، بویژه ایرانیان قرار داشت .
ما مون ، نوا ده ی منصور ، - که ما در و زنش ایرا نی بودند -، یک " بیت الحکمه " تا سیس کرد که اهمیت فرهنگی آن با " موزیون" ، در اسکندریه قا بل مقا یسه است ؛ که متجا وز از هزار سا ل پیش از آ ن توسط " بطا له ، بنیا ن گذارده شده بود . بسیا ری از آ ثار علمی مرکز اسکندریه ، اغلب از طریق زبا ن آ را می ، برا ی بیت الحکمه به عربی بر گردا نده شد .
اما پزشکا ن ایرا نی ، در تشخیص بیما ری ها – چون سیاه سرفه –و درما ن آنها ، کا رها ی بدیعی انجا م دا د ند . – بیما رستا نها ی امروزی مستقیما از هما ن " ما رستا ن" ، گرفته شده است که جنگجویا ن صلیبی در ارض مقدس ، و در مصر دیده بودندو از ایرا ن آمده است .-
کتا ب ها ی قدیمی پزشکی ایرا ن ، دارا ی شرح عمل ها ی جرا حی ، از سورا خ کردن استخوا ن جمجمه تا گشودن رگ ها ی وا ریس دار است . گمان بر این است که پزشکا ن ایرا نی، بسیا ری از داروها یی را بکار می بردند که " سولفا مید " ها ی امروزی ،ازاسلاف آ نها ست .
...
از قرن دهم میلا دی به بعد ، دا نشمندا ن و صنعتگرا ن ایرا نی از نظر شنا خت و روش سا خت دستگا ه ها ی نجومی ، شهرت داشتند ؛ - یعنی دستگا هها یی که برا ی سنجش ارتفا ع اجسا م سما وی بکار می رفت - می توا ن گفت که در قرون وسطی ، جزیی ازآموزش معمولی یک ایرا نی، روش مطا لعه و بررسی ستا رگا ن بود .












هیچ نظری موجود نیست: